Mazi
Dołączył: 04 Sty 2010
Posty: 31
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 1:24, 15 Lut 2010 Temat postu: Magazynowanie i przechowywanie żywności cz. VII |
|
|
Od tego czy żywność jest zdrowa nie zależy tylko jej skład. Bardzo ważnym czynnikiem powodującym uszkodzenie, zepsucie towaru jest jego niewłaściwe przechowywanie. Należy przestrzegać wyznaczonych norma, dotyczących właśnie przechowywania i magazynowania produktów spożywczych:
· Żywność łatwo psującą się, należy umieszczać w urządzeniach i ladach chłodniczych;
· Produkty spożywcze należy przechowywać na regałach i podestach;
· Na niższych półkach układać wg grup produkty w opakowaniach, na wyższych produkty suche- sprzedawane luzem;
· produkty spożywcze po upływie terminu przydatności do spożycia powinno się wycofać ze sprzedaży
Ważne jest także przestrzeganie norm dotyczących pomieszczeń, w których są umieszczone produkty. Pomieszczenia przeznaczone do sprzedaży i przechowywania produktów spożywczych należy:
· zabezpieczyć przed owadami i gryzoniami;
· utrzymywać w czystości;
· przeprowadzać w nich okresową dezynfekcję, dezynsekcję, deratyzację;
· zapobiegać krzyżowaniu się dróg czystych z brudnymi.
Post został pochwalony 0 razy
|
|