|
Forum na temat zdrowia Forum dla ludzi, którzy chcą podyskutować o zdrowiu.
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
gusto
Dołączył: 19 Lis 2012
Posty: 26
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 10:50, 24 Lip 2014 Temat postu: Najlepszy miód |
|
|
Cześć. Czy jest jakiś najlepszy miód pod względem właściwości? Orientujecie się w tym temacie ? I jak go najlepiej przemycić do posiłków, bo nie przepadam za smakiem samego miodu :/
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
midvite
Dołączył: 11 Kwi 2013
Posty: 56
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 13:28, 24 Lip 2014 Temat postu: |
|
|
nie lubisz miodu? ojej ja uwielbiam. Do ciasta, na kanapkę, do herbaty. Każdy miód pomaga bardziej na inne dolegliwości, myślę że w tej kwestii nie ma najlepszego. Mnie najbardziej smakuje osobiście wielokwiatowy. ale zjem każdy bez wyjątku.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
eden
Dołączył: 11 Kwi 2013
Posty: 10
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 13:58, 25 Lip 2014 Temat postu: |
|
|
o tak miód jest pyszny. Trzeba tylko wiedzieć jaki kupić by nie kupować miodopochodnych produktów. Ja spożywam ten [link widoczny dla zalogowanych] i mam pewność prawdziwego miodu. A o pozytywnych skutkach miodu przekonasz się z czasem. Naprawdę warto
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
tena
Dołączył: 20 Lis 2012
Posty: 10
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 17:50, 26 Lip 2014 Temat postu: |
|
|
Nie ma nic lepszego niż miód z herbatą, czy to w czasie choroby czy w ramach zdrowego odżywiania, zastąpienie cukru miodem to najlepsze co można zrobić. Jedynie trzeba uważać na to jaki miód kupujemy, bo z reguły nie wszystkie mają takie same właściwości.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
gusto
Dołączył: 19 Lis 2012
Posty: 26
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 11:44, 28 Lip 2014 Temat postu: |
|
|
Taki miód z mleczkiem pszczelim jest lepszy od standardowego? Tak w zasadzie to czym jest to mleczko?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
mimik
Dołączył: 06 Cze 2014
Posty: 314
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 21:55, 29 Lip 2014 Temat postu: |
|
|
Słyszałam, że najlepszy jest miód spadziowy. Unikać należy tego wielokwiatowego. Poza tym niektórzy uważają, że nie należy go dodawać do gorących napojów, więc jak nim słodzić?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Dystrybutor_Manuka
Dołączył: 19 Lis 2013
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Wto 19:54, 05 Sie 2014 Temat postu: jaki miód najlepszy |
|
|
To prawda, dodanie miodu do gorącej herbaty lub wody powoduje, że miód traci część swoich cennych właściwości. Lepszym rozwiązaniem będzie dodanie łyżeczki miodu do letniej wody.
Każdemu rodzajowi przypisuje się inne właściwości i tak wspominany tu miód spadziowy polecany jest np. w infekcjach dróg oddechowych, układu krążenia, serca. Lipowy polecany jest w schorzeniach dróg moczowych, spośród pozostałych wyróżnia się wyższą aktywnością antybiotycznością. Stąd często stosowany podczas przeziębień. Jeśli mowa o szczególnych właściwościach, to na uwagę zasługuje miód Manuka pochodzący z Nowej Zelandii, odznaczający się wysoką aktywnością przeciwbakteryjną. Swoje wyjątkowe właściwości zawdzięcza roślinie z której pochodzi - a jest nią krzew Manuka (Leptospermum scoparium).
Myślę, że każdy może znaleźć miód który będzie mu odpowiadał pod względem smaku. Najważniejsze by produkt taki był naturalny.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Moni
Dołączył: 31 Sie 2014
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 20:20, 31 Sie 2014 Temat postu: |
|
|
Kiedyś przeczytałam że miód manuka podobno jest bardziej odporny na temperaturę? I dlaczego mimo czasu zachowuje płynność?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Dystrybutor_Manuka
Dołączył: 19 Lis 2013
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Czw 19:28, 04 Wrz 2014 Temat postu: |
|
|
Chodzi zapewne o właściwości antybakteryjne. Badania właściwości antybakteryjnych różnych rodzajów miodów wykazało, że miód z krzewu Manuka wykazał największe właściwości antybakteryjne. Co istotne właściwość ta w przypadku miodu Manuka okazała się bardziej odporna na wysoką temperaturę. Jednak bez względu na ten fakt, wysoka temperatura zmniejsza pozytywne działanie miodów.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|