Mazi
Dołączył: 04 Sty 2010
Posty: 31
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 1:23, 15 Lut 2010 Temat postu: Wsdy żywności transgenicznej |
|
|
Minusy:
· brak jednoznacznych danych na temat wpływu żywności transgenicznej na życie człowieka
· możliwość wywołania skutków ubocznych, np.: toksykologicznych, alergicznych, środowiskowych
· brak danych na temat długoterminowych następstw produkowania i używania żywności genetycznie zmodyfikowanej
· groźba zanieczyszczenia upraw tradycyjnych przez uprawy genetycznie modyfikowane. Oficjalnie uważa się, iż wystarczy strefa ochronna szerokości ok.180 m. Zwolennicy rolnictwa naturalnego, ekologicznego, twierdzą natomiast, iż tylko strefa szerokości minimum 9,65 km może gwarantować, że uprawy ekologiczne nie zostaną zanieczyszczone.
VII. Konserwacja żywności
Konserwacja produktów dąży do zachowania naturalnych własności i wartości odżywczych produktów, starając się ograniczyć – zahamować, całkowicie zniszczyć lub uniemożliwić niekorzystne działanie zarówno niektórych enzymów jak i drobnoustrojów.
1. Fizyczne metody konserwacji z wykorzystaniem niskich temperatur:
- utrwalanie żywności metodą chłodzenia i zamrażania
2. Fizyczne metody konserwacji z wykorzystaniem wysokich temperatur:
- pasteryzacja
- sterylizacja
- suszenie
- tyndalizacja
3. Chemiczne metody konserwacji:
- cukrzenie
- solenie
- marynowanie
- peklowanie
- środki konserwujące
4. Fizykochemiczne metody konserwacji:
- wędzenie
5. Biologiczne metody konserwacji:
- Kwaszenie
6. Nowoczesne metody konserwacji:
- radiacyjne metody konserwacji
- drgania dźwiękowe i naddźwiękowe jako czynnik konserwujący
- utrwalanie przez usuwanie pewnych składników niezbędnych dla drobnoustrojów
- skojarzone metody utrwalania żywności
Post został pochwalony 0 razy
|
|